-
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Zdravé trávení

Zdravé trávení



Zdravé stravování není pouhým trendem, ale základem dlouhodobého fyzického a duševního blahobytu. Jakékoli rozhodnutí pro změnu životního stylu může být náročné, ale zahájení cesty ke zdravému stravování je investicí do vašeho vlastního zdraví a pohody, která se vám může mnohonásobně vrátit. A proč byste měli začít zdravě jíst?

 

1. Zlepšíte své fyzické zdraví

Zdravá strava je základem pro správnou funkci těla. Pestrá strava obsahující dostatečné množství ovoce, zeleniny a bílkovin pomáhá dodávat tělu potřebné živiny, vitamíny a minerály. To může vést k lepšímu zdraví srdce, snížení rizika cukrovky typu 2, stabilizaci hladiny cholesterolu a krevního tlaku, a podpoře zdravé hmotnosti.

 

2. Zvýšení energie a výkonu

Jednou z hlavních výhod zdravého stravování je zvýšená úroveň energie a výkonu. Tělo získává palivo ze zdravých potravin bohatých na živiny, což vám může pomoci překonávat denní výzvy s lehkostí a vitalitou.

 

3. Podpora duševního zdraví

Zdravá strava může mít také pozitivní vliv na duševní zdraví. Studie naznačují, že strava bohatá na ovocné a zeleninové potraviny může snížit riziko deprese a úzkostných poruch a zlepšit celkovou náladu a duševní pohodu.

 

4. Dlouhodobé výhody

Zdravé stravování není pouze krátkodobým opatřením, ale investicí do vaší budoucnosti. Tím, že se naučíte zdravé stravovací návyky, můžete snížit riziko vzniku mnoha chorob spojených s nezdravým životním stylem a prodloužit svou kvalitu života.

 

Jak začít?

  • Nastavte si malé cíle, které budete schopni splnit každý den: stanovte si reálné a měřitelné cíle, jako je například zvýšení denní konzumace zeleniny, omezení příjmu rafinovaných cukrů nebo pravidelná fyzická aktivita.
  • Připravte se předem: plánujte své jídlo dopředu a nakupujte zdravé suroviny. To vám pomůže vyhnout se pokušení nezdravých možností, když jste hladoví. 
  • Buďte trpěliví: změny ve stravovacích návycích nemusí přijít přes noc. Buďte trpěliví a dávejte si čas na přizpůsobení se novému životnímu stylu.
  • Hledejte rovnováhu: Je důležité si uvědomit, že zdravé stravování neznamená úplnou abstinenci od oblíbených pochoutek. Je to spíše o nalezení rovnováhy a vychutnávání si různorodé stravy s převahou zdravých potravin.

Začít zdravě jíst může být výzvou, ale každý malý krok směrem k zdravějšímu životnímu stylu je krokem správným směrem. Investice do vašeho zdraví a pohody se vám jistě vyplatí, ať už jde o krátkodobé či dlouhodobé výsledky.

 

Mnoho lidí dnes přestává úplně jíst maso. Někteří jogíni zvolili životní styl bez masa z nejrůznějších důvodů – z duchovních, etických či zdravotních. Někteří jogíni volí vegetariánskou nebo veganskou stravu z etických důvodů spojených se soucitem k životnímu prostředí, úctou k životu zvířat a snahou minimalizovat utrpení zvířat spojené s chovem a porážkou. V hinduismu a některých dalších náboženstvích se věří, že strava má vliv na duchovní stav člověka, a mnoho jogínů volí stravu, která je pro něj vhodná pro dosažení harmonie a rovnováhy. Někteří jogíni věří, že určité potraviny, včetně masa, mohou mít negativní vliv na energetické tělo a duchovní rozvoj. Proto volí stravu, která podporuje energetickou rovnováhu a vnitřní harmonii.

 

Je důležité si uvědomit, že ne všichni jogíni jsou vegetariáni nebo vegani, a že každý jedinec může mít své vlastní důvody pro volbu své stravy. Strava je velmi individuální a každý by měl respektovat rozhodnutí ostatních týkající se jejich jídelních preferencí.

 

Zelenina by však ideálně měla být součástí každého jídla, a to jak v průběhu dne, tak v průběhu týdne, aby byla zajištěna pestrost živin. Můžeme si uvést některé možnosti, jak zeleninu a ovoce snadno do jídelníčku zařadit:

 

1) Ranní smoothie: Mnoho lidí preferuje zeleninové nebo ovocné smoothie ráno jako snídani. To je skvělý způsob, jak začít den s dávkou vlákniny, vitamínů a minerálů. Vláknina je takový kartáč na střeva, krásně nám je pročistí.

 

2) Oběd: Zelenina by měla být také součástí vašeho oběda. Saláty, přílohy z grilované zeleniny nebo zeleninové polévky jsou skvělou volbou.

 

3) Večeře: Můžete zahrnout zeleninu do večeře ve formě příloh, jako jsou dušená zelenina, pečená sladká brambora nebo zeleninová omáčka.

 

4) Svačiny: Zelenina může být skvělou volbou pro svačiny mezi hlavními jídly - mrkev, okurky, paprika nebo cherry rajčátka jsou výbornou volbou.

 

Libové maso je důležitým zdrojem bílovin a je možné jej nahradit např. vejci, luštěninami, sýry, tvarohem. Pokud jde o bílkoviny, chybějící bílkoviny v jídelníčku mohou mít několik negativních dopadů a to konkrétně ztrátu svalové hmoty, protože bílkoviny jsou stavebním kamenem svalů, bez nich svaly nevybudujete. A bez svalů se vám bude špatně hubnout. Pokud nebudete jíst dostatek bílkovin, můžete také pocítit únavu a vyčerpání. A bílkoviny jsou také klíčové pro správnou funkci imunitního systému.

 

Je důležité, aby vaše strava obsahovala dostatečné množství bílkovin z různých zdrojů, jako jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy a semena. Různorodá strava totiž zajišťuje příjem všech esenciálních aminokyselin, které jsou pro zdravé a dobře fungující tělo i mozek nezbytné.

 

hubnutí.jpg

 

V poslední době se začalo objevovat slovní spojení “emocionální přejídání”. Problém s emocionálním přejídáním spočívá v tom, že jídlo se stává prostředkem pro regulaci emocí, což může vést k nezdravým stravovacím návykům, přibývání na váze a dalším zdravotním problémům. Řešení spočívá v hledání příčin emocionálního přejídání a nalezení zdravějších způsobů, jak se vyrovnat se stresem a negativními emocemi, například pomocí terapie, cvičení nebo meditace.

 

Zbavit se emocionálního přejídání a přejít k zdravějšímu přístupu k jídlu může být proces, který vyžaduje čas, trpělivost a úsilí. Důležité je být k sobě shovívavý a je vhodné začít trénovat svou psychiku, abyste se stali odolnějšími vůči stresu. Mít silnou psychiku znamená mít schopnost se úspěšně vyrovnávat s různými životními výzvami a emocionálními zátěžemi. Neznamená to, že nejste postiženi životními problémy nebo negativními emocemi, ale že se s nimi dokážete vyrovnat. Každému se občas stane, že ho „honí mlsná“. Ale nekontrolovatelné nájezdy na ledničku a vyjídání spíže by neměly být běžnou součástí vašich dnů. Pokud vás tedy trápí neustálá chuť na sladké, zpozorněte. Vaše tělo se vám s největší pravděpodobností snaží něco říct. Zjistěte, co stojí za tím, že nemůžete odolat čokoládě, bonbónům a jiným dobrotám, a objevte způsoby, jak se zbavit chutě na sladké.

 

Jóga je velmi prospěšná pro vytváření odolné psychiky a zlepšení celkového duševního zdraví a tak může pomoci při nalezení vůle k zvládnutí emočních bloků a k vypěstování pevné vůle a prospěšných stravovacích návyků. Praxe jógy zahrnuje nejen cvičení, ale také různé techniky dýchání a meditace, které mohou snížit napětí v těle. Také podporuje uvědomění si svých emocí a umožňuje tak lépe porozumět svým pocitům. To může vést k větší citlivosti na sebe sama a k lepšímu zvládání emocionálních výzev. Pravidelná praxe jógy může také pomoci zlepšit kvalitu spánku. A dobrý spánek je klíčový pro duševní a fyzické zdraví a také je dokázáno, že ve spánku se hubne.

 

Můžete si zkusit tuto meditaci, která se zaměřuje na posílení odolnosti a mentální síly, jak se po ní budete cítit:

 

Najděte klidné místo, kde nebudete rušeni. Sedněte si v poloze lotosu nebo si sedněte na židli s rovnými zády.

 

Uvolněte ramena a ruce položte pohodlně na stehna. Srovnejte si hlavu tak, abyste měli rovnou krční páteř a zavřete oči.

 

Začněte se soustředit na svůj dech. Přirozeně dýchejte a pozorujte, jak vzduch vstupuje do nosu a opouští jej. Není potřeba měnit tempo nebo hloubku dechu, jen si ho uvědomujte.

 

Začněte postupně upravovat svůj dech tak, aby byl hladší a rytmický. Můžete si například představit, že dýcháte do svého břicha a zpět, nebo počítejte své nádechy a výdechy, aby trvaly stejně dlouho, např. na 5 dob.

 

Pokud se cítíte pohodlně, můžete si vybrat krátkou pozitivní afirmaci, kterou si opakujete v mysli s každým dechem, například "Jsem silný/á a odolný/á".

 

Pokračujte v dechovém rytmizování a opakování afirmace po dobu 10-15 minut. Pokud si všimnete, že vaše mysl bloudí k jiným myšlenkám, jednoduše se vraťte k soustředění se na dech a mantru.

 

Po uplynutí nějakého času pomalu otevřete oči a ještě krátce setrvejte v klidném a uvědomělém stavu. Připomeňte si svou silnou a odolnou podstatu.

 

Tato meditace může být prováděna pravidelně, abyste posílili svoji odolnost. Pokud vás zajímají další meditační techniky nebo cvičení z jógy, přijďte se s nimi seznámit na mé lekce jógy do Centra Bezovka.

 

Aktuálně jsem pro vás připravila také nové semináře s jógou na téma ZDRAVÉ TRÁVENÍ, které proběhnou ve třech termínech a ukáži vám na nich cviky a dechová cvičení, která podpoří trávení a pomohou vám uklidnit mysl.

 

Vyberte si pro sebe ten nejvhodnější termín:

  • v sobotu 20.4. od 9:00

  • v pátek 26.4. od 18:00

  • v neděli 28.4. od 15:30

 

Program těchto seminářů:

  1. Seznámení se a sdílení Vašich očekávání – proč chcete hubnout nebo zdravě jíst, co Vás na seminář přivádí?
  2. Praxe jógy pro zdravé trávení – naučím Vás sestavu na 15 min. pro domácí praxi, která Vám pomůže s lepším trávením.
  3. Povídání o zásadách zdravého stravování v 21. století a proč každému vyhovuje jíst něco jiného.
  4. Zodpovězení Vašich dotazů.
  5. Ukázka a ochutnávka 4 zdravých receptů.

Semináře proběhnou v Centru Bezovka na Borech, předpokládám, že budou trvat , max. 2,5 hodiny a své místo si můžete rezervovat hned teď, stačí mi napsat, o který termín máte zájem. Max. počet je 5 osob na 1 semináři, proto Vás prosím, abyste mi napsali co nejdříve a své místo si tak rezervovali.

 

Cena jednoho semináře pro 1 osobu je 450 Kč a postačuje ji uhradit na místě v hotovosti.

 

S sebou potřebujete jen pohodlné oblečení na jógu.

 

Přeji Vám krásné, zelené Velikonoce!

 

Vlaďka